Takut Gagal Ujian? Nih Prediksi Soal UN Bahasa Inggris SMK 2016


Temen-temen yang sekarang kelas 3 SMK pastinya sedang sibuk belajar dan latihan mengerjakan contoh soal UN SMK untuk mempersiapkan diri menghadapi UN atau Ujian Nasional 2016.

Nah, bagi teman-teman yang yang masih bingung mencari kisi-kisi atau prediksi soal UN SMK untuk mata pelajaran Bahasa Inggris, kali ini saya akan membagikan beberapa soal yang dapat menjadi prediksi soal UN SMK Bahasa Inggris 2016 lengkap dengan penjelasannya untuk masing-masing soal, sehingga akan dapat membantu teman-teman agar lebih siap menghadapi Ujian Nasional 2016 nantinya.

Contoh soal UN SMK mata pelajaran Bahasa Inggris ini terdiri dari 50 soal dan dibagi menjadi beberapa bagian. Pada bagian pertama teman-teman akan menemui Listening Section (Bagian Mendengarkan) sebanyak 15 soal, bagian ini tidak akan saya bahas ya teman-teman hehehe karena saya tidak punya file suara nya(MP3).

Related: Pembahasan Test Bahasa Inggris JobStreet Bagian Vocabulary

Kali ini yang akan kita bahas adalah Contoh soal UN Bahasa Inggris untuk bagian Reading Section (bagian membaca). Selamat membaca dan berlatih mengerjakan Soal UN Bahasa Inggris 2016 ya teman-teman. – Bigbanktheories.com

Pembahasan Prediksi Soal UN Bahasa Inggris SMK

Soal UN Bahasa Inggris SMK

Prediksi Soal UN Bahasa Inggris SMK 2016 Dengan Penjelasannya

READING SECTION

Choose the word or phrase that is incorrect.

1.Andi : What will you do after finish Vocational High School, Bim? Go back to Bandung?

   Bima    : No, I will stay here if I can.

a. Finishing

b. Went back

c. Be stayed

d. Could

Jawaban     : A. Finishing

Penjelasan : Ini adalah soal mengenai materi “Gerund (Verb ing)”, dalam soal diatas, pola yang di gunakan adalah Gerund sebagai objek dari preposition (preposition: before, after, in, on, at, by, for, with, etc), itulah sebabnya kata “finish” seharusnya dalam bentuk “Verb + ing”.

2. Ira       : Have you ever been to Cibodas?

    Lina     : Never, what is it like?

    Ira       : It’s a quite and nice place. Do you want to go there?

    Lina     : Yes of course.

a. Did

b. It is

c. Quiet

d. Going

Jawaban     : C. Quiet

Penjelasan : Quite = Sangat, Quiet = Sepi, Soal ini menuntut teman-teman untuk teliti dan memahami konteks. Dalam percakapan diatas, Ira ingin menggambarkan keadaan suatu tempat yaitu Cibodas, kata yang tepat untuk melengkapi cerita ira adalah Quiet yang artinya sepi.

3. Dedi    : I left some papers on the desk last night and I can’t find them now.

    Yoga   : They might thrown away.

a. Leave

b. Every night

c. Can’t finding

d. Might be thrown

Jawaban     : D. Might be thrown

Penjelasan : Mungkin ada beberapa dari sobat EL’s yang bingung ini materi apa, soal ini termasuk kedalam materi Passive Voice, dan kalimat tersebut adalah bentuk kalimat pasif dari Past Tense (rumusnya: Subject + to be + V3), keberadaan modal pada kalimat tersebut (might) tidak merubah bahwa ini adalah bentuk pasif dari Past Tense.

4. Journalist : Were you there when the bomb blast happened?

   Woman      : Yes, I am having dinner with my family when it happened, I ran to the beach after the first

                         explosion.

a. Happen

b. Was having

c. While

d. Run

Jawaban     : B. Was having

Penjelasan : Dalam soal diatas yang sedang dibicarakan adalah suatu kejadian yang telah terjadi (Past event), maka tenses yang digunakan adalah past tense. Bagian yang salah adalah “am having” karena mengandung to be present yaitu “am”.

5. Nita     : Which food do you like best?

    Ami     : I have tried all the curry at food stall but this one is more delicious of all.

a. How

b. Better

c. Am trying

d. The most delicious

Jawaban     : D. The most delicious

Penjelasan : Soal diatas mengenai “Degrees of Comparison” atau tingkatan perbandingan. Seperti yang kita ketahui kita menggunakan kata “more” untuk tingkatan “lebih” dalam hal ini penggunaan kata “more” akan selalu diikuti dengan kata “than (daripada)” untuk membandingkan suatu objek dengan objek yang lain. Namun pada soal diatas, bentuk yang seharusnya muncul adalah tingkatan “Paling” dan bukan tingkatan lebihnya.

Refer to the following Magazine article.

            Gloria Diaz has worked in fashion industry as a stylist for ten years. Choosing the clothing that models and movie stars wear for on camera appearances. “I’m the one who decides how the actors look,” She says “ I love it. Everyday is different”.

            Although Gloria routinely meets famous movie stars, there is a disadvantage to her job. She often works 18 hour a day, and she has to accommodate everyone’s schedule. “It’s pretty tiring,” she admits “But I wouldn’t change careers for anything”

6. What is indicated about Ms.Gloria Diaz’s job?

a. She has recently changed careers

b. She often works very long days

c. She gets tired of doing things

d. She recently received a promotion

Jawaban    : B. She often works very long days

Penjelasan : Melihat dari pilihan yang disediakan, pilihan yang lain tidak sesuai dengan isi artikel.

7. What does Ms. Gloria Diaz do in her job?

a. Hires the models who appear in advertisements

b. Selects clothing for models and film stars

c. Organizes filming and television programs

d. Take picture for the fashion industry

Jawaban    : B. Selects clothing for models and film stars

Penjelasan : Informasi ini tertera jelas pada kalimat kedua di paragraph pertama.

8. What could be considered as benefit of her position?

a. Meeting famous people

b. Being able to set her own work hours

c. Receiving free accommodation

d. Being in a management – level position

Jawaban     : A. Meeting famous people

Penjelasan : Pilihan lainnya tidak sesuai dengan isi artikel.

Refer to the following text.

Sales executives sell their company’s goods and services. Customers may include business, governmental and individuals, both the UK and abroad.

Sales executives approach potential customers with the aim of winning new business as well as maintaining good relationships with clients.

They are also responsible for making report on sales to their employer’s existing customers. Sales is target driven industry and the work can sometimes be demanding.

Within the sales department, a number of their job titles are also used to refer to a similar job role. Including : sales representatives, sales consultant, territory manager, business development representative.

9. What profession is being discussed?

a. Business representative

b. Territory manager

c. Sales executives

d. Executive client

Jawaban     : C. Sales executives

Penjelasan : Informasi ini tertera jelas dan dapat dilihat pada setiap awal paragraph.

10. What is one of the responsibilities of sales executive mentioned above?

a. Losing report on dates in foreign country

b. Finding new business

c. Approaching same staffs to work in sales promotion

d. Keeping good relationship with customers

Jawaban     : D. Keeping good relationship with customer.

Penjelasan : Informasi ini terdapat di paragraph kedua.

11. “. . . . ., including: sales representatives, sales consultant, territory manager, business development representative.”

The underlined word has closest meaning to . . . . .

a. Managers

b. Assistants

c. Auction

d. Delegates

Jawaban     : D. Delegates

Penjelasan : Kata “representatives” yang berarti wakil memiliki kesamaan makna dengan kata “delegates” yang artinya “utusan”.

Refer to the following email.

To         : Personnel on Oil Exploration Expedition

From    : J.Banks, CEO

Subject : Policy Change

All personnel should be aware of the following policy changes which will take effect on the next exploration trip. There are several environmental groups which oppose our drilling in the Pacific and we have received threatening letters from them. The government of the involved countries have confirmed their support of our projects, however safety is our first priority. Therefore, we are tightening security at the time of pre-boarding and during the trip south.

All personnel should resubmit their paperwork by June 20 to the captain and arrive three hours earlier than originally scheduled on the day of departure. This will allow us to thoroughly check the ship and crew for anything unusual. We appreciate your help in this matter. You are highly value crew and we want to make sure that this trip goes off without incident.

12. Who opposed the exploration?

a. The new crew

b. Environmentalist

c. The oil company

d. The host countries

Jawaban     : B. Environmentalist

Penjelasan : Informasi ini dapat dilihat di kalimat ke dua paragraph pertama yaitu “There are several environmental groups which oppose our drilling . .”

13. What is the oil company doing in response to the threat?

a. Canceling the trip

b. Tightening security

c. Ignoring the trip

d. Resubmitting the paperwork

Jawaban      : B. Tightening security

Penjelasan : Informasi ini dapat dilihat di kalimat terakhir pada paragraph pertama yaitu “Therefore, we are tightening security . .”

14. Why did the company give the notice?

a. To scare away the environmentalists

b. To change the ship’s personnel

c. To alert the crew of changes

d. To inform the government of their plans

Jawaban    : C. To alert the crew of changes

Penjelasan : Tujuan dikeluarkannya email pemberitahuan ini adalah untuk memberitahukan kepada semua kru akan adanya beberapa perubahan, ini juga terlihat jelas dari subject email di atas.

Refer to the following instruction.

            First of all join the whisks with the motor then plug in the cord. Press or push the power switch once to turn the power on. Next push the power switch forward to increase the speed. After that push the power switch backward to decrease the speed and to turn off the mixer. Finally push the eject button to eject the whisks from the motor.

15. The instruction above are the steps to operate . . . . .

a. An electric hand mixer

b. An electric juicer

c. An electric blender

d. An electric coffee maker

Jawaban     : A. An electric hand mixer

Penjelasan : Informasi ini terdapat pada kalimat keempat, yaitu saat menyebutkan “ . . to decrease the speed and to turn off the mixer.”

16. What should you do before you plug in the cord?

a. Push the power switch

b. Push the power backward

c. Join the whisks with the motor

d. Push the eject button

Jawaban     : C. Join the whisks with the motor

Penjelasan : Informasi ini terdapat pada kalimat pertama “First of all join the whisks with the motor then plug in the cord”.

17. How do you increase the speed?

a. Push the power switch on

b. Push the power off

c. Push the power switch forward

d. Push the power backward

Jawaban     : C. Push the power speed forward

Penjelasan : Informasi ini dapat kita lihat di kalimat ketiga “Next push the power switch forward to increase the speed”.

Prediksi Soal UN SMK Bahasa Inggris 2016 Bagian Incomplete Dialogues Beserta Penjelasannya

Incomplete Dialogues (Percakapan tak lengkap)

18. Manda : I don’t believe the word “Impossibility”

      Tari      : Me too, Everything will be possible . . . . . . .

      Manda : Yes, I believe that God is always with people who work hard for their dream.

a. If we try to work hard

b. If we trying to work hard

c. If we tried to work hard

d. If we working hard

Jawaban    : A. If we try to work hard

Penjelasan : Soal ini mengenai materi Conditional Sentence tipe 1 (Present vs Future) rumusnya adalah “If + Subject + V1 + Object/Complement”

19. Budi     : My father didn’t allow me to watch the concert.

      Gideon : You . . . . . to what he said.

a. Should listened

b. Had better listened

c. Had better listen

d. Had better to list

Jawaban     : C. Had better listen

Penjelasan : Pola “Had better” yang artinya “lebih baik/sebaiknya” umumnya digunakan untuk menunjukkan nasihat. Rumusnya adalah “Had better + Bare Infinitive/V1”

20. Budi : Tio, . . . . . ?

       Tio   : I like traveling, reading comics, and debating. What about you?

a. What are you doing

b. What do you like to read

c. What are your hobbies

d. What do you usually do

Jawaban     : C. What are your hobbies

Penjelasan : Melihat jawaban yang diberikan “Tio”, maka opsi/pilihan “C” lah yang tepat.

21. Riki : We were very close, but we are just like stranger now

      Eka  : yes, I think so, You . . . . . . . . to her before.

      Riki  : Yes, I missed those days

a. Use to meet and talk

b. Used to meet and talk

c. Are used to meet and talk

d. Are use to meeting and talking

Jawaban     : B. Used to meet and talk

Penjelasan : Pola “Used to” digunakan untuk mengungkapkan suatu kegiatan yang saat ini sudah tidak pernah dilakukan lagi. Pola kalimatnya adalah : Subject + Used to + V1.

22. Nurul             : Hurry up, everybody . . . . . for us.

      The children :Let’s go out, it’s time to go.

a. Wait

b. Waits

c. Is waiting

d. Are waiting

Jawaban     : C. Is waiting

Penjelasan : Subject “Everybody” termasuk pada Indefinite Pronoun dan dikategorikan sebagai Singular, itulah alas an to be yang muncul adalah “Is”.

23. Nisa    : Do you have plan this weekend, Nurul?

       Nurul : No, I don’t, why?

       Nisa   : . . . . .

a. I’m planning to have a vacation, would you like to go with me?

b. I will have a vacation

c. I was just asking, maybe you went somewhere

d. I’m going to go to the beach

Jawaban     : A. I’m planning to have a vacation, would you like to go with me?

Penjelasan : Melihat konteks percakapan diatas, terlihat dengan jelas bahwa Nisa ingin mengajak Nurul berlibur bersama. Jadi jawaban yang tepat adalah opsi A.

24. Waiter    : . . . . .

       Mr.Dodi : I like it smoked better than grilled.

a. Would you like tell to me your favorite dish sir?

b. Would you like your beef ribs smoked or grilled, sir?

c. How do you like your beef ribs cooked?

d. Do you want beef ribs?

Jawaban    : B. Would you like your beef ribs smoked or grilled, sir?

Penjelasan : Opsi B sangat tepat karena mengandung pilihan akan bagaimana makanan tersebut akan diolah.

25. Dimas : Have you seen pyramids?

       Tio      : Of course, It’s one of the most interesting object in the world

      Dimas  : Yes, you are right, They . . . . . by the Egyptians many years ago.

a. Were constructed

b. Constructed

c. Were constructing

d. Was constructing

Jawaban     : A. Were constructed

Penjelasan : Meteri pada soal ini adalah “Passive Voice”. Tenses yang digunakan adalah Past tense, karena membicarakan kejadian dimasa lalu. Rumusnya adalah “ Subject + to be + V3”

Okee deeh temen-temen, itu tadi contoh Prediksi Soal UN Bahasa Inggris SMK, sudah disajikan lengkap dengan pembahasan untuk masing-masing soal. Mudah-mudahan bisa membantu sobat yang sekarang kelas 3 SMK untuk lebih siap menghadapi Ujian Nasional 2016. Saya doakan, semua temen-temen yang baca artikel ini akan lulus dan bisa terus mengejar cita-citanya, Amin.

Sampai disini dulu pembahasan kita kali ini, terimakasih sudah balik lagi ke bigbanktheories.com, semoga artikel-artikel di website ini bermanfaat.

14 THOUGHTS ON “Takut Gagal Ujian? Nih Prediksi Soal UN Bahasa Inggris SMK 2016”

  1. wah kebetulan info berguna bgt nih


  2. Yang cloze test donk min


    1. Halo Angga, ada satu artikel di website ini yang sudah memenuhi kriteria cloze test, kamu bisa langsung membuka link ini http://www.bigbanktheories.com/contoh-soal-vocabulary-test-smp-dalam-bentuk-incomplete-text/ . tapi dalam artikel tersebut, sebenarnya contoh soal disesuaikan untuk tingkat SMP. Tapi mudah-mudahn cukup membantu Angga untuk berlatih mengerjakan tipe soal cloze test. Terimakasih kunjungannya.


  3. Please help me to answer cloze test


  4. Nabila Adilah S

    wah saya juga akan menjalani UN, mau sharing nih buka situs ini ternyata ada Gudang Soal UN


    1. Terimakasih Nabila untuk kunjungannya, Semoga sukses ya UN nya.


  5. Terimakasih atas artikelnya. Sangat membantu dalam memahami UN.


    1. Sama – sama, terimakasih juga kunjungannya, semoga artikel kami bermanfaat.


  6. Artikelnya sangat menarik. Sebagai info tambahan untuk memperkaya penguasaan bahasa Inggris, terutama ketika menghadapi UN.


    1. Wah kami juga sangat senang kalau artikel kami membantu, terimakasih juga ya kunjungannya.


  7. tambahin lagi dong soal un smk nya..


    1. Halo Izlan, terimakasih kunjungannya. Kami akan berusaha menambah pembahasan soal soal UN SMK dan SMA di kesempatan lainnya. Sementara itu, kamu bisa mengunjungi materi menarik lainnya di sini. Terimakasih sudah memberikan komentar di artikel ini.


  8. duh makasih yah Min.. Tuhan Berkati


    1. Sama sama Michelle, terimakasih sudah berkunjung ya. Sukses ya ujiannya 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *