Contoh Procedure Text Resep Makanan Ringan Mudah Dan Praktis


Resep masakan ataupun resep makanan ringan bisa juga kita kategorikan kedalam salah satu contoh procedure text. Taukah kamu alasannya? Hal ini karena didalam sebuah resep masakan pasti dilengkapi dengan langkah langkah rinci yang menunjukkan step by step proses membuat makanan dari awal hingga jadi atau siap dihidangkan. Tanpa adanya tahapan prosedur membuat makanan didalam suatu resep masakan, resep tersebut tidak akan bisa dilakukan oleh orang lain dengan mudah, bahkan bisa saja karena tidak ada penjelasan prosedur memasak yang jelas, hasil masakannya akan gagal atau tidak enak, karena cita rasa suatu masakan tidak hanya bergantung pada bahan baku masakan itu saja, namun juga pada proses memasaknya.

Berikut ini akan kami tampilkan beberapa contoh procedure text dalam bentuk resep makanan ringan yang mudah dan praktis untuk dipraktekkan oleh sobat di rumah. Tidak perlu alat yang rumit, dan tanpa terlalu banyak bahan dasar, resep di bawah ini sudah bisa sobat lakukan sendiri. Karena sebenarnya beberapa contoh procedure text dibawah ini kurang begitu cocok untuk di sebut resep, namun lebih ke penyajian makanan ringan yang bersifat instan, jadi mudah mudahan sobat tidak akan kesulitan untuk mengikutinya. Selamat mencoba dan semoga hasilnya memuaskan. – Bigbanktheories.com

Contoh Procedure Text Tentang Makanan

Contoh Procedure Text Resep Makanan Ringan Mudah Dan Praktis

Contoh Procedure Text Dalam Bentuk Resep Makanan Ringan

Berikut ini adalah beberapa contoh procedure text tentang cara membuat makanan ringan yang mudah dan praktis untuk kamu lakukan di rumah. Untuk mengawalinya, kami akan membahas salah satu makanan ringan yang sangat popular di kalangan remaja, khususnya anak kos hehe, yaitu cara memasak mie instan dalam Bahasa Inggris.

Related: Generic Structure Dan Language Features Procedure Text

How To Cook Instant Fried Noodle (Cara Memasak Mi Goreng Instan)

Cara Memasak Mi Goreng Dalam Bahasa Inggris

How To Cook Instant Fried Noodle

Do you love instant noodle? Absolutely! Especially when don’t have money left in your pocket, this instant food definitely be the best choice hehe. If you want to served a delicious instant fried noodle like you have never taste before, try to follow these following steps.

Ingredient:

A pack of instant fried noodle

2 glass of water (400cc)

2 spoon of cooking oil

3 stalks celery

A carrot

3 to 5 stalks chili

Procedures:

1.Boil 400cc of water in a pan

2.While waiting the water to get warm, prepare the vegetables: peel the carrot and chop it into a few chunks. Wash the celery and the chili and cut it into small pieces.

3.Add the carrot, chili and the celery into the boiling water and wait for 2 minutes.

4.Open the pack of noodle and take out the dried noodle, then put it into the boiling water, stir it frequently

5.Add 2 spoon of cooking oil into the boiling water, stir it frequently

6.Turn off the stove and drain the noodle and the vegetables

7.Put it on a plate, then pour the instant spices on top of the noodle and mixed it evenly

8.Delicious fried noodle is ready to be served

Ikutilah langkah langkah memasak mi instan dalam Bahasa Inggris di atas supaya kamu tidak bosan dengan rasa mi goreng yang biasa kamu makan. Selanjutnya kami akan menampilkan cara memasak minuman susu sereal instan atau yang biasa kita kenal dengan energen.

How To Cook Instant Milk Cereal Drinks (Cara Memasak Minuman Sereal Susu Instan)

Prosedur Memasak Minuman Sereal Energen Dalam Bahasa Inggris

How To Cook Instant Milk Cereal Drinks

What will you do if you are hungry but you are in hurry too? Instant milk cereal drinks will be the right choice. Follow these following steps to easily served your own instant milk cereal drinks.

Ingredient:

A pack of instant milk cereal drinks

A glass of water (200cc)

Procedures:

1.Boil 200cc of water in a pan

2.Take a pack of instant milk cereal drinks and tear the edge of the pack

3.Pour the powder of the instant cereal drinks into an empty cup

4.Add hot water into the cup, stir it well

5.A cup of hot instant milk cereal drinks is ready to be served

Bagaimana? Mudah sekali bukan prosedur membuat minuman sereal susu instan, silahkan dicoba dirumah ya. Selanjutnya kami akan menampilkan sebuah resep makanan ringan yang biasa disebut oleh masyarakat di Indonesia sebagai gorengan. Resep masakan yang akan kami tampilkan berikut ini berupa procedure text tentang cara memasak bakwan dalam Bahasa Inggris.

How To Cook Bakwan (Cara Memasak Bakwan)

Teks Prosedur Bahasa Inggris Tentang Cara Memasak Bakwan

How To Cook Bakwan

Wherever you go in Indonesia, it is always easy for you to find “Gorengan”. Of all type of gorengan, Bakwan definitely stand out and always be the most favorite type of gorengan. Now I will show you step by step of how to cook irresistible bakwan.

Ingredient:

½ Kg of Wheat flour

4 glass of water (800cc)

1 teaspoon of salt

A chunk of turmeric

Cabbage

Carrot

Some bean sprout

Some chili

5 to 7 stalks of celery

Cooking oil

Procedures:

1.Pour ½ kg of wheat flour into a large bowl

2.Add 800cc of water into the bowl

3.Add a teaspoon of salt

4.Peel the turmeric and grind it until smooth, and then add it into the bowl

5.Wash all the vegetables: cabbage, carrot, bean sprout, chili and celery, and then cut it into small pieces. Next, add it into the bowl

6.Stir it for 3 minutes until you get a well-mixed dough

7.Pour some cooking oil on a frying pan and put it on a stove, next turn on the stove

8.Wait until the oil get warmer

9.Use a spoon and take some of the dough, pour the dough into the frying pan by using the spoon, do it repeatedly until the frying pan is full of floating dough.

10.Wait until the colour turn yellow, pick it up and drain it

11.Place it on a plate

12.Delicious bakwan is ready to be served, you can also enjoy it with chili sauce.

Hampir semua orang suka makan gorengan, nah itulah tadi langkah langkah dalam membuat bakwan dalam Bahasa Inggris. Procedure memasak bakwan ini bisa kamu tampilkan di sekolah ataupun kamu coba sendiri di rumah. Selanjutnya kami juga akan menampilkan sebuah procedure text dalam bentuk resep masakan, yaitu cara memasak sardencis dengan menggunakan Bahasa Inggris, buat kamu penggemar menu sardencis, ini dia langkah langkah dalam menyiapkan hidangan sardencis yang lezat.

How To Cook Sardencis (Cara Memasak Sardencis)

Cara Memasak Sardencis Dengan Menggunakan Bahasa Inggris

How To Cook Sardencis

Sardine or as we usually called it in Indonesia as “Sardencis”, is one of canned food with a great taste. You can try this following recipe as one of variation in serving canned sardine.

Ingredient:

A can of sardine

Some tofu

2 onions

2 garlic

A spoon of cooking oil / margarine

½ glass of water

Black pepper

Salt

Procedures:

1.Slice onion and garlic into small pieces

2.Saute the onion and garlic by using margarine or cooking oil on a frying pan, wait until it turns yellow

3.Add ½ glass of water into the frying pan, stir it until the mixture is boiling

4.Open the can of sardine by using a can opener

5.Pour the sardine along with its sauce into the frying pan

6.Slice some tofu into a dice shape, add it into the frying pan

7.Add a teaspoon of salt into the mixture and stir it well

8.Wait for about 2 minutes

9.Turn off the stove and place the sardine on a plate

10.Before you serve it, pour some black pepper on top of it

11.Delicious sardine tofu is ready to be served

Cara masak sardencis di atas biasanya jadi menu andalan yang dimasak tante saya kalo saya lagi main ke rumahnya, rasanya yahuud banget deh, pokoknya sobat harus cobain deh procedure text cara memasak sardencis yang kami bagikan ini. Resep masakan dalam Bahasa Inggris selanjutnya yang akan kami tampilkan adalah prosedur memasak atau membuat roti tawar bakar dalam Bahasa Inggris, penasaran kan gimana caranya, yuk simak langkah langkahnya berikut ini.

How To Make Baked Wheat Bread (Cara Membuat Roti Tawar Bakar)

Langkah Langkah Membuat Roti Tawar Bakar Dalam Bahasa Inggris

How To Make Baked Wheat Bread

Having breakfast in the morning can be one of boring activity if we served the same menu everyday. This procedure of how to make baked wheat bread will bring a new sensation to your breakfast.

Ingredient:

Two loaf of wheat bread

Margarine

Sugar

Honey / Jam (Chocolate, Peanut, Starwberry, Pineapple, etc)

Procedures:

1.Take two loaf of wheat bread and place it on a plate side by side

2.Cover all of the surface of the bread with margarine

3.Turn on the stove and place a frying pan on it, wait for a while so it gets warmer

4.Place the bread on the frying pan, with the side covered by margarine on the bottom facing the surface of the frying pan, wait for about one minute

5.Check if the surface of the bread had turned yellow with a little bit brown on some part

6.Pick it up and place it on a plate, now you have one side of the bread baked perfectly

7.Cover all of the surface of the bread that remains white with margarine (the opposite side that you baked before), only this time after you put margarine on it, pour some sugar on top of it, make sure that the sugar stick on the surface of the bread.

8.Place the bread on the frying pan, with this other side of the bread facing the frying pan surface

9.Wait for about one minute and pick it up, then place it on a plate

10.Fresh baked wheat bread is ready to be served, you can add additional flavor such as honey, or any kind of jam.

Dengan mengikuti langkah langkah membuat roti tawar bakar di atas, sobat sudah bisa menyiapkan menu sarapan yang sehat sekaligus lezat. Oh ya, tentunya contoh procedure text membuat roti tawar bakar dalam Bahasa Inggris ini bisa juga kamu gunakan untuk penampilanmu di sekolah dan pastinya kamu tidak akan kerepotan, karena ini termasuk contoh procedure text paling gampang yang bisa kamu tampilkan. Berikut ini kami akan menampilkan procedure text tentang cara membuat pop mie.

How To Cook Pop Mie (Cara Memasak Pop Mie)

Prosedur Memasak Pop Mie Dalam Bahasa Inggris

How To Cook Pop Mie

Of all the simple recipe, this one is going to blow your mind. Because you practically have to do nothing to served a cup of pop mie. Here is the shortest procedure text that you can find in this article.

Ingredient:

A cup of pop mie

Hot water

Procedures:

1.Open the cup of pop mie, make sure you did not tear up all the cover

2.Take the seasoning powder, open it and pour it into the cup

3.Add hot water into the cup and then close the cup by using its cover

4.Wait for about 3 minutes

5.Pop mie is ready, enjoy.

Gimana, mudah kan langkahlangkah memasak pop mie, kalau dalam Bahasa Indonesia nya sih “tinggal seduh” hehe. Berikutnya masih seputar makanan instan, kami juga akan menampilkan procedure text Bahasa Inggris tentang cara memasak bubur instan.

How To Cook Instant Porridge (Cara Memasak Bubur Instan)

Cara Memasak Bubur Instan Dalam Bahasa Inggris

How To Cook Instant Porridge

Nowadays everything can be made into instant, even a bowl of porridge. Here is the explanation on how to cook instant porridge for your breakfast.

Ingredient:

A pack of instant porridge

Hot water

Procedures:

1.Tear up the pack of instant porridge

2.Pour all of the content into a bowl

3.Take the seasoning powder, open it and pour it into the bowl

4.Add hot water into the bowl

5.Stir it for about one minute

6.Instant porridge is ready to be served

Setelah kamu mengetahui prosedur memasak bubur instan ini, kamu tentu mendapat variasi yang lebih banyak untuk menu sarapan yang bisa kamu sajikan. Selanjutnya kami akan menampilkan cara memasak menu sehat oat meal dalam Bahasa Inggris.

How To Cook Oat Meal For Your Breakfast (Cara Memasak Oat Meal Untuk Sarapanmu)

Contoh Procedure Text Tentang Cara Menyiapkan Sarapan Sehat Oat Meal

How To Cook Oat Meal For Your Breakfast

Oat meal is good for your heart, Yap that is what they say. If that so, I believe that it is good for your breakfast. Let’s find out step by step on how to cook oat meal for your breakfast.

Ingredient:

Oat Meal

Hot water

Milk

Any fruits for topping (Avocado, Strawberry, Banana, etc)

Procedures:

1.Take some spoon of oat meal and place it on a bowl

2.Add some hot water into the bowl and stir it for one minute

3.Add some milk and additional topping that you like

4.Delicious oat meal is ready to be served

Cukup simple juga ya ternyata langkah langkah menyiapkan semangkuk oat meal untuk sarapan. Selanjutnya kamu akan manampilkan menu sarapan super cepat dalam proses menyiapkannya yaitu prosedur tentang menyiapkan semangkuk sereal koko crunch.

How To Served A Bowl Of Koko Krunch Cereal (Cara Menghidangkan Semangkuk Sereal Koko Krunch)

Prosedur Menyiapkan Semangkuk Sereal

How To Served A Bowl Of Koko Krunch Cereal

This procedure text is definitely not a recipe, because there is nothing that we have to cook. Check out this procedure text on how to served a bowl of Koko Krunch Cereal.

Ingredient:

Koko Krunch Cereal (Or any other cereal will do just fine)

Cold Milk

Procedure:

1.Take the cereal as much as you like and put it into a bowl

2.Add cold milk into the bowl

3.A bowl of  delicious cereal is ready, enjoy.

Ternyata banyak juga ya procedure text tentang menu makanan yang sangat mudah untuk di lakukan. Berikutnya sebagai penutup, kami akan menampilkan sebuah procedure text dalam bentuk resep makanan ringan yang sangat gampang untuk kamu lakukan, yaitu tentang langkah langkah dalam membuat frozen papaya dipped chocolate yang lezat.

How To Make Frozen Papaya Dipped Chocolate (Cara Membuat Frozen Papaya Dipped Chocolate)

Contoh Teks Prosedur Bahasa Inggris Tentang Cara Membuat Frozen Papaya

How To Make Frozen Papaya Dipped Chocolate

Try to follow these following steps if you want to make a delicious frozen papaya dipped chocolate.

Ingredient:

Papaya

Cooking chocolate

Margarine

Small bamboo stick

Procedures:

1.Peel the papaya and then slice it into an ice cream size, make some slice

2.Pin the bamboo stick into the papaya, one stick to one slice of papaya

3.Place it inside the freezer in your refrigerator

4.Wait for about 30 minutes, during this process, prepare the liquid chocolate

5.Cut the cooking chocolate and grate it

6.Place the chocolate in an aluminium bowl, then place the bowl in a large pan filled with water

7.Let the bowl floating inside the pan, place the pan on top of a stove and turn on the stove

8.After ten minutes the chocolate should be liquid by now, add some margarine into the liquid chocolate and mix it well, the liquid chocolate is ready

9.Take out the papaya from the freezer, then dip it into the liquid chocolate

10.Pick it up, wait for ten seconds until the chocolate is frozen, do it repeatedly for all remaining papaya

11.Place it on a plate and arrange it

12.Frozen papaya dipped chocolate is ready to be served

Dengan mengikuti langkah langkah prosedur membuat frozen papaya dipped chocolate di atas, sobat akan bisa menyajikan sebuah menu yang akan disukai oleh anak anak, tentunya ini juga bagus jika ingin dijadikan bahan persentasi di sekolah.

Demikainlah 10 contoh procedure text dalam bentuk resep makanan ringan dalam Bahasa Inggris. Semoga berguna bagi sobat pembaca semua, dan jangan ragu untuk menggunakan salah satu contoh procedure text yang telah kami tampilkan sebagai bahan yang bisa kamu tampilkan di sekolah. Jika kamu masih membutuhkan lebih banyak contoh procedure text dalam Bahasa Inggris lagi, kamu juga bisa membuka artikel tentang 5 contoh procedure text tentang membuat makanan dan minuman yang telah tersedia di website ini. Terimakasih untuk kunjungannya dan sampai jumpa lagi.

Simpan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *